Geld besparen als student

geld-besparen-afbeelding

Studeren is duur genoeg en de studiefinanciering is tegenwoordig ook geen vetpot meer daarom geeft MijnStudentenleven je 5 tips om je uitgaven onder controle te krijgen. MijnStudentenleven is hèt portaal voor studenten. Hier vind je alles wat je als student wilt weten. Tips van studiefinanciering tot het vinden van een kamer tot makkelijke recepten die jou zeker geld besparen.

1. Zoek uit of de kamerhuur omlaag kan

Mogelijk vraagt de huisbaas een hogere huur dan wettelijk is toegestaan. Controleer dat met tools als de Huurprijscheck van de Huurcommissie of Check je Kamer van studentenbond LSVB. Die organisaties kunnen je ook adviseren als je huur te hoog is – soms kan een lagere huur worden afgedwongen. Als je een studio of kamer met eigen voordeur hebt, heb je recht op huurtoeslag en kun je geld besparen.

2. Houd je vaste lasten laag

Op de meeste vaste laste kun je wel geld besparen. Verzekeringen bijvoorbeeld. Check of de reis-, aansprakelijkheids- en ongevallenverzekeringen van je ouders ook voor uitwonende kinderen gelden. Neem niet zomaar een verzekering, het risico dat je ermee afdekt is klein. En vergelijk, zodat je een goedkopere verzekering kunt vinden die dezelfde dekking biedt. Scheelt zo maar een paar tientjes per jaar. Lees hier alles over verzekeren op MijnStudentenleven.

Ook op abonnementen kun je geld besparen. Kijk eens wat een sim only-abonnement voor je telefoon je aan geld scheelt als je telefoon nog goed is. Kranten en tijdschriften kun je goedkoop lezen als je een studentenabonnement neemt. Veel sportscholen rekenen goedkopere tarieven voor studenten die overdag sporten. En gebruik je dat tv-abonnement met al die extra opties nou echt of kun je het ook wel met alleen internet af?

3. Schrijf je in bij de studentenhuisvesting

In Amsterdam betalen studenten gemiddeld 416 euro voor een kamer, maar voor die prijs iets vinden is lastig. Van de universiteitssteden is Enschede het goedkoopst: gemiddeld 288 euro huur per maand. De beste garantie op een betaalbare kamer is huren via de lokale studentenhuisvesting. Schrijf je op tijd in – dat kan vaak al vanaf zestien jaar. Hoe langer je op de wachtlijst staat, hoe meer er valt te kiezen. Lees meer op MijnStudentenleven over het vinden van een kamer.

4. Houd overzicht

Zet de vaste uitgaven op een rij. Overweeg om de vaste inkomsten en lasten via één bankrekening te laten lopen, en vakantie- en uitgaansuitgaven via een andere. Zo weet je elke maand zeker dat je je rekeningen kunt betalen, en is het duidelijk hoeveel je overhoudt voor extraatjes.

5. Leef zuinig

Kook voor een dag extra, vries in wat je over hebt. Neem brood, een bakje rauwkost, een navulbare waterfles of koffie in een thermosbeker mee naar de universiteit. Een Mars kost in de kantine drie keer zo veel als in de supermarkt. Voor goedkope recepten vind je hier inspiratie.

Wil je nog meer bespaartips ontvangen? Bekijk dan deze blog.

Deel deze post!

Questions?

Check out our FAQ here first to find your answer. Can’t find your question?
Complete the form below and we will contact you!

Do you have questions about the information on our website, one of the business units, our products and services, or the possibilities to collaborate with Slim Academy? Check out our FAQ here. Can’t find your question? Then, contact us by filling in this form. You can also contact us through Whatsapp.