10 Bespaartips voor de arme studenten

Hoeveel we ook binnen krijgen aan stufi, ouderbijdrages, geld van bijbaantjes, enzovoorts: het studentenleven blijft gewoon veel en veel te duur. Althans, vinden we zelf. Waarschijnlijk valt het allemaal wel mee, maar nog steeds vraag ik me af hoe ik het voor elkaar krijg hetzelfde bedrag uit te geven aan één dag eten, waar mijn moeder het voor een hele week mee kan. Vandaar dat ik deze bespaartips heb opgesteld voor studenten.

1. Zoek op of er een Aldi of Lidl in de buurt zit. Zoals mijn moeder altijd zegt elke keer als ik een komkommer bij de Albert Heijn koop: ‘jeetje, daar betaal ik 30 cent minder voor bij de Lidl!’

2. Als je ze nog niet hebt, investeer dan in een vriezer en diepvriesbakjes. Serieus, voor één persoon eten maken is vrijwel onmogelijk en daarom heb je altijd over. Bewaar de restjes, want: win-win situatie. Je hoeft geen eten te kopen en je hoeft het ook niet te maken.

3. In dezelfde categorie, doe dit ook met al het eten dat over is als je bij je ouders bent in het weekend. Dat is vaak ook nog lekkerder als koken niet je sterkste punt is.

4. Lever lege flessen in. Ze stiekem bij het gewone vuilnis doen klinkt zoveel makkelijker, maar je komt waarschijnlijk toch iedere dag bij de supermarkt: hoeveel moeite is het om even wat flessen mee te nemen? Of je spaart ze gewoon op, want een stuk of vier volle tassen met flessen zijn toch al snel 30 euro waard (ja, ik spreek uit ervaring).

5. Als je iets nodig hebt, ga altijd eerst bij een kringloopwinkel kijken. Het zal je echt verbazen wat ze daar allemaal hebben, en al zou ik er geen matras kopen (je weet nooit wie daar op is dood gegaan), voor meubels, apparaten, keukengerei en leuke woonaccessoires kun je altijd beter even daar kijken.

6. Drank kun je óók met korting kopen. Mensen vergeten het vaak, maar bij de Gall & Gall hebben ze, net als bij de Albert Heijn, iedere week aanbiedingen. Gewoon lekker hamsteren en je kunt er weer even tegenaan.

7. Verkoop dingen: marktplaats is je beste vriend. Oude studieboeken leveren echt nog veel geld op en al lijkt het makkelijker ze achterin je kast te laten verstoffen, denk aan het geld. Hetzelfde met kleding, meubels, enzovoorts. Opruimen en verkopen.

8. Heb je iedere dag Starbucks koffie nodig? Smaakt het zoveel beter? Nee. Gooi thuis koffie in een thermoskan en je hebt 1. Meer koffie, 2. Meer geld en 3. Meer tijd (want in de rij staan bij de Starbucks is soms ook wel een dingetje als je college over 2 minuten begint).

9. Vermijd te allen tijde stationswinkels, zoals de AH to go. Als je iedere dag de trein neemt, is de verleiding zo intens groot. Ik kan het weten. Ik kan ook weten dat het je zo’n 100 euro in de maand extra gaat kosten.

10. De laatste bespaartip die ik jullie studenten wil geven is Vakantieveilingen, maar dat is bij nader inzien niet zo’n goed idee: daar eindig je altijd met een sauna arrangement van de Thermen en concertkaartjes voor iets wat namen heeft als ‘We love the 90s’ met een datum waarop je niet eens kunt. Vermijd Vakantieveilingen ook maar gewoon.

Wil je ook bespaartips ontvangen voor het studeren? Bekijk dan deze blog.

Deel deze post!

Questions?

Check out our FAQ here first to find your answer. Can’t find your question?
Complete the form below and we will contact you!

Do you have questions about the information on our website, one of the business units, our products and services, or the possibilities to collaborate with Slim Academy? Check out our FAQ here. Can’t find your question? Then, contact us by filling in this form. You can also contact us through Whatsapp.