Hoe schrijf je de perfecte motivatiebrief?

motivatiebrief-afbeelding

Heb je de perfecte vacature voor jou gevonden, maar nog geen motivatiebrief? En wat zeg je wel of niet in een motivatiebrief? Wij zochten voor jou de facts bij elkaar die je moet weten voor je een motivatiebrief schrijft. Kleine spoiler: het gaat vooral om jou als persoon. Bij het schrijven van een motivatiebrief kan je eigenlijk onderstaande stappenplan aanhouden.

  1. De research
  2. De inleiding
  3. De inhoud
  4. De afsluiting
  5. Het design
  6. Een aantal laatste tips

De research

Het is belangrijk dat je genoeg weet over het bedrijf waar je de motivatiebrief naar stuurt. Tussendoor een zin plaatsen die op hun visie, missie of kernwaarden aansluit, maakt jou erg interessant voor een bedrijf. Daarnaast is het handig om de vacature waar je op solliciteert goed door te lezen. Haak in op de eisen in de vacature.

De inleiding

Stel jezelf voor op een creatieve manier die bij jou past. Op sommige vacatures komen wel honderden reacties binnen. Zorg dat je meteen opvalt. Een leuke openingszin, om het bedrijf te verleiden dan! Hoe je nog meer kan opvallen lees je onder het kopje ‘design’. Maak daarnaast ook gelijk duidelijk naar welke functie je solliciteert.

De inhoud 

Schrijf op een manier zoals jij bent. Des te sneller het bedrijf een goed beeld heeft van wie jij bent, hoe beter de klik tijdens het gesprek zal zijn. Daarnaast is het belangrijk om niet je CV te kopiëren, het zijn unieke documenten. Wel kan je op het CV aansluiten door in te gaan op een eerdere ervaring. Een must-have in een motivatiebrief is waarom jij de perfecte sollicitant bent. Wat heb jij het bedrijf te bieden? And last but not least, begin met positieve eigenschappen en vermijd de negatieve het liefst. Overdrijven hoeft ook niet, maar negativiteit helpt al helemaal niet. Blijf eerlijk en jezelf, that’s the key.

De afsluiting

De brief open je met een leuke openingszin, dus sluit hem ook leuk af! Speel in op een eis vanuit de vacature, een slogan van een bedrijf, een eigenschap of iets dergelijks. Dit sluit de brief op een leuke manier af. Vergeet nooit te vermelden dat je uitkijkt naar een respons. Dit staat geïnteresseerd.

Het design

Hoe kan je beter opvallen dan met een zelf ontworpen motivatiebrief? Een handige tool hiervoor is www.canva.com. Zet je tekst in een mooi design. Op de website hebben ze verschillende templates waar je alleen je tekst hoeft in te voeren. Wellicht kun je de kleuren wat veranderen, of echt je eigen ontwerp maken.

Een aantal laatste tips

Heb je een instagram waar nette foto’s op staan? Vlog je, of heb je zelfs een eigen website? Benoem dit vooral, inclusief link, in jouw motivatiebrief. Zo geef je de ontvanger(s) de mogelijkheid meer over jou te weten te komen. Daarnaast is het belangrijk dat je in de brief naar de toekomst uitkijkt, ga dus niet teveel in op het verleden. Als laatste tip wil ik je meegeven dat aangeven wat je wilt leren echt een goed statement is. Laat ze zien dat je ambitieus bent! Heb jij een motivatiebrief, maar weet je niet zeker of die goed is? Stuur hem op via klantenservice@slimacademy.nl en wij geven jou onze feedback! Ben je toevallig ook op zoek naar een CV voorbeeld? Bekijk dan deze blog.

Deel deze post!

Questions?

Check out our FAQ here first to find your answer. Can’t find your question?
Complete the form below and we will contact you!

Do you have questions about the information on our website, one of the business units, our products and services, or the possibilities to collaborate with Slim Academy? Check out our FAQ here. Can’t find your question? Then, contact us by filling in this form. You can also contact us through Whatsapp.