In 10 stappen optimaal voorbereid op jouw tentamen!

tentamen-afbeelding

Ben je op zoek naar de beste leermethodes? Weet je even niet meer hoe jij je het beste kan voorbereiden op de komende tentamen? Zie je door de bomen het bos niet meer en heb je geen idee waar je moet beginnen? we got you covered! Met dit stappenplan kan jij binnen no-time weer aan de slag met het leren van de stof! Op een gestructureerde manier vertellen wij jou de meest handige stappen. Laten we geen tijd meer verspillen, here you go!

Stap 1

Heel simpel: pak een pen en papier. De beste manier om te beginnen is de belangrijkste informatie opschrijven. Schrijf voor jezelf op wanneer het tentamen is, hoeveel dagen je nog hebt om te leren en wat je moet leren. Zijn dit bepaalde hoofdstukken uit een boek, alle presentaties of stof uit meerdere boeken? En zijn er ook nog losse artikelen die je niet mag vergeten? Maak voor jezelf een handig overzicht hiervan.

Stap 2

Als je weet welke stof er allemaal geleerd moet worden, heb je een goed overzicht van de hoeveelheid. Maak een planning, dit is echt belangrijk! Voor inspiratie hoe de planning er uit moet zien raad ik je aan eerst de volgende stappen te lezen. Maak hem niet te streng en gun jezelf ook wat vrije tijd. Houd bij de planning de laatste drie dagen rekening met herhaling en oefening van de stof. Dit bespreken we meer uitgebreid bij stap 8.

Stap 3

Heb je artikelen, presentaties of andere leerstof online? Maak voor jezelf een handig bestand en print dit. Je kan er ook voor kiezen alles apart te printen. Door alles uitgedraaid te hebben kan je makkelijker aantekeningen maken en hoef je niet elke keer opnieuw alles op te zoeken.

Stap 4

Maak een schriftelijke samenvatting. Door het op te schrijven onthoud je de stof beter. Gebruik overzichtelijke tussenkoppen en/of titels. Door middel van het maken van een samenvatting kan je de informatie van verschillende bronnen bijeenvoegen. In plaats van bijvoorbeeld een geprinte presentatie, een boek en een artikel heb je één overzichtelijke samenvatting.

Stap 5

Is de schriftelijke samenvatting af? Well done! Het beste is om de informatie van je samenvatting, minimaal 1 dag later, over te typen in een digitale samenvatting. Deze digitale maak je minimaal 1 dag later dan de schriftelijke versie, omdat dan duidelijk wordt of jouw eigen samenvatting duidelijk is voor jou. Weet je niet wat je ergens mee bedoelt, of mis je een definitie beschrijving? Typ dit er vooral bij nu! Maak een nieuw bestand aan en maak een gestructureerde samenvatting. Maak hierbij gebruik van cursieve en dikke letters, verschillende titels en bullet points. Maak alleen geen gebruik van kleur! Dit is belangrijk voor de volgende stappen.

Stap 6

De digitale versie van jouw samenvatting dien je weer te printen #sorryforyourink. Misschien denk je, alweer? Geloof me, het is erg nuttig. De geprinte versie is jouw definitieve versie. Hier kan je nu van leren. Het is duidelijke taal voor jou en alle benodigde informatie staat erin beschreven.

Stap 7

Lees deze samenvatting een aantal keer goed door. Bedenk voor jezelf wat de belangrijkste onderwerpen zijn. Wat heeft je docent vaak benoemd? Wat is het grootste onderwerp? Wat willen ze jou leren met deze stof? De belangrijkste informatie kan je highlighten. Daarom is het zo belangrijk dat je geen kleur gebruikt bij de digitale versie. Dit zou namelijk verwarrend kunnen zijn.

Stap 8

Yay! De samenvatting is af. Denk je de stof te beheersen? Maak een aantal oefentoetsen en/of oefenvragen. Deze kan je eventueel bij de docent navragen. Deze oefentoetsen zijn ook handig om te wennen aan de stijlen van het stellen van de vragen. Daarnaast is het handig om de antwoorden per vraag na te kijken. Zo snap je beter wat een eventuele fout is.

Stap 9

Verlopen de oefentoetsen soepel? Of juist niet? Richt je op de specifieke vragen waar je moeite mee hebt. De stof die hierbij hoort kun je nu specifiek herhalen. Zo zorg je ervoor dat jouw zwakke punten geoefend worden. Guess what? Je bent nu tentamen proof! Blijf wel de samenvatting doorlezen.

Stap 10

Geen zin of tijd om een samenvatting te schrijven? Twijfel je of jouw samenvatting wel echt genoeg informatie bevat? Wellicht is een samenvatting van SlimStuderen.nl een betere oplossing voor jou. Dit is een boekje met de benodigde stof samengevat. Hopelijk is dit dan een goede oplossing voor jou!

Al met al, zijn samenvattingen echt belangrijk om de stof goed tot je te krijgen. Mocht je nou echt een andere manier willen proberen? Denk dan bijvoorbeeld aan flipping cards met begrippen, of het bekijken van video’s over de stof. In ieder geval wensen wij jou veel succes met het voorbereiden van het tentamen!

Deel deze post!

Questions?

Then first, check out our FAQ here to find your answer as soon as possible! Can’t find your question?
Complete the form below and we will contact you!

Do you have questions about the information on our website, one of the business units, our products and services, or the possibilities to collaborate with Slim Academy? Then first, check out our FAQ here. Can’t find your question? Then, contact us by filling in this form. You can also contact us through Whatsapp.