Theoretisch kader schrijven

Het schrijven van een theoretisch kader wordt door de meeste studenten als een noodzakelijk kwaad gezien. Alle studenten weten dat het een vast onderdeel van een scriptie is. Maar wat nu eigenlijk de functie, het nut, de zin en de onzin is, dat weten de meeste studenten minder goed. En dat leidt er vaak toe dat dit onderdeel niet goed geschreven en gebruikt wordt. Het komt maar al te vaak voor dat studenten bij hun resultaten-analyse en conclusie helemaal geen gebruik maken van het theoretisch kader. Na het lezen van dit blog maken jullie deze fout – als het goed is – niet meer!

Theoretisch kader – fundament van je scriptie

Stelling: “In het theoretisch kader worden de belangrijkste begrippen die je in je scriptie gebruikt uitgelegd.” Waar! Maar een theoretisch kader is zoveel meer.

  • Het laat zien welke wetenschappelijke visies er zijn op jouw onderwerp of thema;
  • gaat in op eventuele discussies binnen jouw onderzoeksthema;
  • legt uit op welke manier je onderzoek kunt doen naar bepaalde fenomenen;
  • geeft verdieping aan het probleem dat je in de inleiding gesignaleerd hebt;
  • en verbindt uiteenlopende literatuur op een nieuwe manier met elkaar zodat het bruikbaar is voor jouw onderwerp.

Een goed geschreven theoretisch kader bevat alle handvatten om jouw onderzoek tot een goed einde te brengen. Zonder theoretisch kader weet je niet welke kennis er al beschikbaar is binnen jouw onderzoeksthema, heb je geen idee hoe je jouw onderzoek moet vormgeven, welke vragen je moet stellen, hoe je de resultaten moet analyseren en is het ook onmogelijk om een zinnige conclusie te trekken. Een theoretisch kader is dus eigenlijk het fundament waar je jouw scriptie op bouwt. Zelfs de inleiding wordt gevoed door de theorie.

Hoe schrijf je een theoretisch kader? Tips op een rij

Tip 1: durf verder te kijken dan de literatuur uit je eigen vakgebied.
Ook literatuur uit aangrenzende vakgebieden kunnen interessante aanknopingspunten bieden. In mijn eigen scriptie naar het belang van groene openbare ruimte in steden, heb ik ook veel gehad aan medische literatuur over het belang van planten/groen bij een goede gezondheid. Beperk jezelf dus niet in je zoektocht naar bruikbare literatuur.

Tip 2: zet wetenschappers in de boksring.
Zoveel wetenschappers, zoveel visies op de werkelijkheid. Zet al die verschillende visies tegenover elkaar. Laat zien hoe bepaalde definities of paradigma van elkaar verschillen en wat de overeenkomsten zijn. Leg ook uit waar die verschillen in visie door ontstaan. Heeft dat bijvoorbeeld te maken met de manier waarop de onderzoeken zijn verricht, waardoor uitkomsten van elkaar verschillen?

Tip 3: verbind verschillende brokjes theorie tot een nieuwe, bruikbare supermix.
Grote kans dat jouw onderzoek over een heel klein, super specifiek onderdeel binnen ene vakgebied gaat. Daar is het perfecte boek of het perfecte artikel nog niet voor geschreven. Je moet dus zelf uiteenlopende kennis op een zinnige manier verbinden. In het theoretisch kader maak je dus eigenlijk dat perfecte boek of artikel.

Tip 4: gebruik een trechtervorm om alle informatie te ordenen.
Bij twijfel over de juiste opzet voor het theoretisch kader scoort de trechtervorm altijd. Begin algemeen en wordt steeds specifieker.

Tip 5: Vermijd specifiek op de case in te gaan.
Als je de trechtervorm aanhoudt, is het aanlokkelijk om in het TK al in te gaan op de case(s) die je gaat onderzoeken. Dit hoor je echter te bewaren voor het methode hoofdstuk. Jij gaat immers zelf theoretische kennis ontwikkelen over jouw case door middel van je onderzoek. Je kunt wel ingaan op theorie over vergelijkbare situaties.

Tip 6: besteed aandacht aan onderzoeks- en analysemethoden
Alle theorie komt voort uit onderzoek dat wetenschappers hebben gedaan. Besteed in je theorie ook aandacht aan de manier waarop deze wetenschappers hun onderzoek hebben vormgegeven, hoe dat de resultaten heeft beïnvloed en welke methoden geslaagd en minder geslaagd zijn. Dit helpt je om in het methoden hoofdstuk de juiste keuzes te maken en beargumenteren.

Tip 7: Maak onderscheid tussen interessant en relevant.
Houd altijd je onderzoeksdoel voor ogen. Wat wil je met jouw onderzoek bereiken? Daar moet je jouw theorie op af stemmen. Hoe interessant bepaalde informatie ook is, als het niet helpt jouw onderzoeksdoel te bereiken, is het niet relevant. Bewaar die leuke feitjes en informatie in een ander bestand. Wie weet, kan je er ooit een ander artikel over schrijven!

Tip 8: Kies kort en krachtig boven wollig
veel studenten hebben de neiging om in dure, overvloedige bewoording hun scriptie te schrijven. Vergeet dat! Het komt niet interessant en ook niet geleerd over. Een goede wetenschapper kan ik heldere taal uitleggen hoe is intens ingewikkelds in elkaar zit. Neem bijvoorbeeld Diederik Jekel bij De Wereld Draait Door. Zijn kracht en intelligentie steken erin dat hij iets bijzonder complex uit kan leggen alsof het zo simpel is als een appel schillen. Om dat te bereiken, moet je er niet omheen lullen kletsen. Schrijf voor mensen die weliswaar de intelligentie hebben om de stof te begrijpen, maar geen achtergrond in jouw vak gebied hebben.

Deel deze post!

Questions?

Then first, check out our FAQ here to find your answer as soon as possible! Can’t find your question?
Complete the form below and we will contact you!

Do you have questions about the information on our website, one of the business units, our products and services, or the possibilities to collaborate with Slim Academy? Then first, check out our FAQ here. Can’t find your question? Then, contact us by filling in this form. You can also contact us through Whatsapp.