Hoe kan ik plagiaat voorkomen?

plagiaat-afbeelding

Het voorkomen van plagiaat is cruciaal bij het schrijven van een scriptie! Plagiaat is namelijk een vorm van fraude. Wanneer je een bron zou vergeten, wordt het gezien als het ‘stelen’ van iemand anders zijn of haar denkwijze en tekst. Het voorkomen van plagiaat is dus erg belangrijk. Wij leggen jou in drie stappen uit, hoe je nooit meer plagiaat kan plegen.

  • De bron opslaan
  • De bron gebruiken in de lopende tekst
  • Het gebruiken van een referentielijst
  • Extra tips bij het voorkomen van plagiaat
  • Adviesgesprek

De bron opslaan

Wanneer je begint met het schrijven van jouw scriptie, is het handig om voor jezelf een bestand bij te houden met alle bronnen erin. Elk artikel, webpagina, gesprek of boek dien je meteen op te slaan als bron. Zo voorkom je dat je vergeet waar je de tekst op gebaseerd hebt en geen bron meer kan vinden. Het is belangrijk om jezelf bij alle informatie af te vragen waar je het op gebaseerd hebt. Dit is een belangrijke stap bij het voorkomen van plagiaat.

De bron gebruiken in de lopende tekst

Wanneer je een bron hebt die je wilt verwerken in je tekst, dien je gebruik te maken van een vermelding. Dit doe je bijvoorbeeld door achter de tekst tussen haakjes de achternaam en het jaartal te vermelden. Maak in ieder geval duidelijk dat je de tekst gebaseerd hebt op die bron. Lees je geschreven stukken een aantal keer over en controleer jezelf streng op informatie zonder bronnen.

Het gebruiken van een referentielijst

Alle bronnen die je gebruikt, dienen terug te komen in de bronnenlijst aan het eind van jouw scriptie. Hier heb je verschillende referentiestijlen voor om het juist te noteren. Is vanuit jouw opleiding de APA-stijl vereist? Wij schreven hier een eerdere blog over. Alle bronnen die je eerder gebruikt hebben zijn hierin terug te vinden. Let wel op, dat persoonlijke communicatie hier bijvoorbeeld niet tussen staat. Dit dien je in de tekst en/of bijlage te verwerken met de aanduiding ‘persoonlijke communicatie’.

Extra tips bij het voorkomen van plagiaat

  1. Twijfel je of je een bron moet gebruiken bij een bepaald stuk tekst? Bij twijfel kan je de bron beter wel benoemen. Bronnen kun je niet vaak genoeg gebruiken. Het versterkt de betrouwbaarheid van jouw scriptie.
  2. Bij het schrijven van conclusies, staat het sterk als je deze kan onderbouwen aan de hand van bronnen.
  3. Schrijf persoonlijke communicatie in de bijlage uit als interview. Dit is handig om een bewijs te hebben dat je de communicatie hebt uitgevoerd, aangezien het niet in de bronnenlijst wordt vermeld. Door middel van een interview kan je het ergens nalezen.
  4. Het kan altijd gebeuren dat je onbedoeld plagiaat pleegt. Wil je zeker weten dat dit niet het geval is? Doe dan de gratis plagiaatcheck van scribbr bijvoorbeeld, waarbij je binnen 10 minuten weet waar plagiaat is gepleegd in jouw stuk. Daarnaast vonden we ook deze gratis plagiaatcheck  voor je. Per zin wordt je tekst gecontroleerd. Rode tekst betekent dat de tekst al op internet staat. Groen betekent dat het uniek is.

Adviesgesprek

Wij wensen je veel succes bij het schrijven van jouw scriptie! Heb je extra hulp nodig? Wij hebben een groot netwerk van scriptiebegeleiders met ieder een specialiteit. Plan hier je gratis adviesgesprek in met 1 van de MatchMakers!

Deel deze post!

Questions?

Then first, check out our FAQ here to find your answer as soon as possible! Can’t find your question?
Complete the form below and we will contact you!

Do you have questions about the information on our website, one of the business units, our products and services, or the possibilities to collaborate with Slim Academy? Then first, check out our FAQ here. Can’t find your question? Then, contact us by filling in this form. You can also contact us through Whatsapp.