Mentale gezondheid van studenten

Heb jij het ook moeilijk? Loop jij ook bijna tegen een burn-out aan? In de afgelopen paar jaar is er een groei van bewustzijn over de mentale gezondheid van studenten, maar nog is er heel veel sprake van mentale gezondheidsproblemen bij studenten. Dit komt doordat studenten het zwaar hebben met het behouden van balans in hun leven(De Nederlandse GGZ | Zeg ‘Stop’ Tegen De Afkalvende Mentale. . .n.d.).

Veel studenten zitten net in een nieuwe levensfase, ze komen terecht in een “volwassen” leven waarbij ze veel meer verantwoordelijkheden hebben dan daarvoor.

Dit betekent dat ze rekening moeten houden met veel factoren. Zo moeten ze bij wijze van spreken hun rekeningen betalen, een huis zien te vinden, maar hebben ze ook nog eens de deadline voor een heel belangrijke opdracht. 

Ook moeten ze hun sociale banden onderhouden met vrienden/familie en zich bezighouden met de sociale druk, wat stress oplevert bij arme studenten. Als er sprake is van arme studenten, wordt het ook financieel bedoelt, want ook daar krijgen ze mee te maken. 

Studenten moeten, naast alle academische druk, zich ook nog zorgen maken om de kosten. Veel studenten nemen daarom een bijbaan naast hun school om  hun rekeningen te betalen, maar zelfs dan is het bijna niet rendabel en leveren al die financiële verantwoordingen ook stress. Alles is gewoon heel erg duur. Een bijbaan hebben is niet bepaald een remedie, die draagt alleen maar bij aan de burn-out.

Mentale gezondheid is belangrijk, veel studenten raken uitgeput of krijgen burn-outs, dit zorgt ervoor dat de studenten niet hun volle potentie kunnen bereiken. Gelukkig wordt er nu al wat meer nadruk op gezet. gelukkig wordt het langzamerhand beter, maar  hopelijk gaat er hier nog meer nadruk op worden gelegd.(Mentale Gezondheid Student Iets Beter | Nederlands Jeugdinstituut, 2023)

Wat kan je doen om dit tegen te gaan? 

Dat is een goede vraag, voor iedereen is er een andere oplossing. Dit zijn oplossingen die eventueel kunnen bijdragen;

Plannen, het klinkt misschien heel cliché, maar houdt een keer bij hoelang je bezig bent met een bepaalde handeling en noteer dat. Dan kan je voor de keer daarop een betere inschatting maken over hoe lang iets gaat duren. Dit zorgt er dan ook voor dat je jouw planningen realistischer kan maken. Jij bent namelijk niet de enige die weleens onderschat hoelang iets duurt. 

Om op het onderwerp “planning” te blijven, probeer taken kleiner te maken dan dat ze zijn. In plaats van “ik moet nog een heel project maken” maak daar meerdere taken van. “Ik moet onderdeel 1 van mijn project doen”, “ik moet onderdeel 2 van mijn project doen”, enzv. Dit zorgt ervoor dat je sneller een gevoel van voldoening hebt, en meer rust aan je hoofd. Probeer het eens!

Communicatie,

Communicatie is heel belangrijk. Laat het weten als je het een keer heel druk hebt, vooral als al je vrienden continu aan je vragen of je even wilt chillen. Maak duidelijk dat jij de komende tijd niet beschikbaar bent. Dit hoeft niet per se heel gedetailleerd, maar maak het duidelijk. Zo heb je tijdens een drukke periode al een last minder. Vergeet dan ook niet te melden wanneer je weer beschikbaar bent, want dan weten je vrienden ook weer dat ze je kunnen uitnodigen😊

Communicatie kan je ook op een andere manier doen. Praat met mensen, vraag hoe zij dingen combineren in hun dagelijkse leven, misschien kan jij daar iets van leren. Vraag hulp als je hulp nodig hebt. Mensen bijten echt niet (Tips – Mentaal Fit Blijven, n.d.).

Vermaak

In het leven heb je vermaak nodig, dit kan door middel van een sport of gewoon een hobby. Heb jij nog niet echt gevonden wat je leuk vindt om te doen? Doe dan meer. Ga op avontuur, probeer dingen die je zelf nooit zou doen. Misschien vind je iets wat je superleuk vindt. Ontspanning is heel belangrijk. Als je iets doet wat je leuk vindt, moet je het ook echt leuk vinden. Het klinkt logisch, maar dat gaat toch vaak fout. Je hoeft niet bij een hobby te blijven omdat je dat al jaren doet. Het is normaal om iets uit te groeien. Je blijft ook niet jarenlang rondlopen in dezelfde schoenen (Romunde, 2023).

Deel deze post!

Questions?

Check out our FAQ here first to find your answer. Can’t find your question?
Complete the form below and we will contact you!

Do you have questions about the information on our website, one of the business units, our products and services, or the possibilities to collaborate with Slim Academy? Check out our FAQ here. Can’t find your question? Then, contact us by filling in this form. You can also contact us through Whatsapp.