Formeel Strafrecht – Stille sms ECLI:NL:HR:2014:1563

  • Datum: 1 juli 2014

  • Rechtbankniveau: Hoge Raad

  • Rechtsgebied: Formeel Strafrecht

  • Wetsartikelen: /

Casus

De politie heeft een aantal sms’jes verstuurd in de zogenoemde stille stand, ook wel stille sms genoemd. Dit soort sms’jes worden niet ontdekt door de eigenaar van de telefoon. De politie heeft voor deze stille sms’jes toestemming gekregen van de officier van justitie, om de verblijfplaats van de verdachte en de plek waar hij de drugs heeft geproduceerd te vinden. Dit is gelukt na het versturen van vijf stille sms’jes. Er is in de wet echter niets geregeld over deze methode van het stil versturen van een sms om de woonplaats van een verdachte te achterhalen.

Rechtsvraag

Is het observeren van een verdachte door middel van een stille sms een inbreuk van zijn rechten?

Overweging

De Hoge Raad stelde dat de methode onrechtmatig kan zijn jegens de verdachte, als er met de methode ook inzicht wordt gegeven in andere aspecten van het leven van de verdachte. Dat was in casu niet het geval en is er dus niet onrechtmatig gehandeld. Wel is de methode riskant.

Rechtsregel

Het binnendringen in iemand zijn toestel is onrechtmatig als de duur, intensiteit en de frequentie daarvan geschikt zijn om een min of meer compleet beeld van bepaalde aspecten van het leven van de verdachte te krijgen.