Numerus Fixus Psychologie

Ga jij aankomend jaar beginnen aan een nieuwe studie en overweeg jij om psychologie te gaan studeren? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij de inschrijving. Psychologie is namelijk een numerus fixus opleiding en dat houdt in dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn per universiteit. De reden hiervoor is dat het aantal studenten dat zich aanmeldt te groot is om de kwaliteit van het onderwijs te kunnen waarborgen. Vaak willen universiteiten een selectie maken van de meest gemotiveerde studenten. Daarvoor moeten studenten een aantal belangrijke stappen doorlopen.

Bij Slim Academy weten we dat het best spannend kan zijn om dit in je eentje te moeten doen. Daarom hebben wij alle belangrijke informatie verzameld, zodat jij succesvol de selectieprocedure kan doorlopen. We leggen onder andere uit wat de toelatingsvoorwaarden zijn en hoe je je het beste kunt voorbereiden. Wil jij aankomend jaar psychologie studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam? Lees dan snel verder!

 

Join de whatsapp groep

Erasmus Universiteit Rotterdam

Onderwijsvorm

De Erasmus Universiteit werkt met probleemgestuurd onderwijs (PGO). PGO is een onderwijsvorm waarbij studenten in kleine groepen actief kennis verwerven. De studenten leren om verschillende rollen aan te nemen en actief te discussiëren. Elke les wordt er een gespreksleider en notulist gekozen. De gespreksleider zorgt ervoor dat de groepsdiscussie in goede banen wordt geleid. De tutor bewaakt het groepsproces en dient als inhoudsdeskundige, indien dat nodig is. De tutor is dus niet verantwoordelijk voor eenzijdig informatieoverdracht, zoals dat bij veel universiteiten wel zo is.

Tijdens de onderwijsgroepen worden er verschillende casussen gepresenteerd aan de studenten en moeten zij die met elkaar bespreken. Op basis van deze casussen worden er problemen gedefinieerd en stellen de studenten leerdoelen op. Vervolgens moeten de studenten zelfstandig zelf relevante informatie verzamelen buiten de onderwijsgroepen. De opgedane kennis wordt vervolgens tijdens een onderwijsgroep nabesproken.

 

Voorlichtingsdagen

Om een beter beeld te kunnen vormen van de studie, is het nuttig om een voorlichtingsdag bij te wonen. De website van de universiteit is een handig hulpmiddel om te ontdekken welke opleidingen je leuk lijken, maar geeft niet alle informatie die nuttig is bij het maken van de uiteindelijke beslissing. Een voorlichtingsdag biedt je de kans om naar de campus te komen of mee te lopen met het onderwijsprogramma. Om deel te kunnen nemen aan de voorlichtingsdagen, moet je je aanmelden via de website. Hieronder zie je een lijst met de data van voorlichtingsdagen:

Online Meeloopdag Psychologie: maandag 19 dec 2022, 10:00 – 11:00
Group Campus Tour Psychologie: woensdag 21 dec 2022, 13:00 – 14:00
Group Campus Tour Psychologie: donderdag 12 jan 2023, 13:00 – 14:00
Bachelor Open Dag: zaterdag 11 feb 2023, 09:00 – 17:00

Let op: De open dag op 11 februari vindt plaats na de aanmelddeadline voor de bachelor psychologie.

Toelatingsvoorwaarden

Er zijn een aantal toelatingsvoorwaarden waaraan je moet voldoen om toegelaten te kunnen worden tot de bachelor. Je kunt je aanmelden met:

Een Colloquium Doctum (21+ test)

Een hbo-propedeuse (alle richtingen)

Een vwo-diploma (alle profielen)

Buitenlands diploma

Als je je aanmeldt met een niet-Nederlands diploma, kan je in dit overzicht checken of jouw diploma sufficiënt is. Heb jij nog geen diploma behaald, omdat je bijvoorbeeld nog bezig bent met de eindexamens? Dan kan je een diplomaverklaring uploaden tijdens jouw aanmelding. Daarin geef je aan dat je nog bezig bent met het behalen van een diploma.

Verder is het belangrijk dat je de Nederlandse en Engelse taal beheerst op academisch niveau. De voertaal van de onderwijsgroepen is Nederlands. De literatuur en hoorcolleges zijn in het Engels. Op de website kun je meer informatie vinden over de taaleisen en wat je kunt doen als je er niet aan voldoet.

Belangrijke data

De inschrijfperiode voor de Bachelor Psychologie loopt van 1 oktober tot 15 januari. Je kunt je aanmelden via Studielink met een DigiD account. Als je nog geen DigiD-account hebt, maak deze dan tijdig aan. Het kan namelijk een aantal dagen duren voordat je de activatiegegevens ontvangtt. De aanmelddeadline voor Psychologie is 15 januari, 23:59 CET. Na deze dag is het niet meer mogelijk om je aan te melden, dus wees op tijd! Houd er ook rekening mee dat voor die tijd alle benodigde documenten geüpload moeten zijn.

Op 1 februari 2023 ontvang je per e-mail de instructies voor het online selectieassessment. In de e-mail staat een link naar OSIRIS, het platform waarop de beoordeling plaatsvindt. Je hebt een maand de tijd om het assessment af te leggen. Het assessment dien je uiterlijk 1 maart 23:59 CET in te leveren.

Het rangnummer kun je op 15 april 2023 terug vinden in Studielink. Als jouw rangnummer binnen het aantal beschikbare plekken valt, ontvang je een mail van Studielink en heb je twee weken de tijd om jouw plek te accepteren. Als je dit niet op tijd doet, komt je plek te vervallen en kan je voor dit schooljaar niet meer toegelaten worden tot de opleiding. Houd je e-mailadres dus goed in de gaten en check regelmatig je spambox!

De voorbereiding

Het assessment bestaat uit twee onderdelen: een kennistoets over literatuur en colleges die je thuis opgestuurd krijgt en vragen met betrekking tot jouw motivatie en houding. Het resultaat van de toets telt voor 75% mee met de uiteindelijke beslissing. Het cijfergemiddelde telt voor 25% mee.
Houd er rekening mee dat de voorbereiding en het assessment je ongeveer 4 – 8 uur zullen kosten. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen en je goed voor te bereiden. Hoeveel tijd je er precies voor nodig zult hebben, hangt deels af van je voorkennis. Iemand met voorkennis van biologie of psychologie zal de stof sneller onder de knie krijgen dan iemand die geen voorkennis heeft. We raden je aan om ruim twee weken van tevoren te beginnen. De beste manier om alle informatie tot je op te nemen is door alles goed te lezen, de belangrijke informatie te noteren en veel te herhalen.

Tips om de stof beter te onthouden:
Maak mindmaps van de belangrijkste onderwerpen en begrippen.
Maak oefenvragen en overhoor jezelf.
Bedenk voorbeelden en ezelsbruggetjes voor begrippen en theorieën.

Voor het motivatie-deel kun je vragen verwachten, zoals ‘Waarom wil je psychologie studeren?’. Denk van tevoren na over wat jou drijft om psychologie te studeren en schrijf voor jezelf op welke eigenschappen jou een geschikte kandidaat maken.

Probeer de selectieprocedure niet tot het laatste moment uit te stellen, omdat onvoorziene (technische) problemen zich voor kunnen doen. Als je het assessment tot op de laatste dag uitstelt, is er een kans dat je deze problemen niet tijdig op kunt lossen. We raden je aan om het assessment in de derde week van februari af te ronden, zodat je tijdig contact kan opnemen met de universiteit als er iets misgaat.

Let op: Nadat de beoordeling is ingediend, is er geen mogelijkheid meer om deze te wijzigen of opnieuw af te leggen.

Het aantal selectiepogingen

Aangezien de Bachelor Psychologie een numerus fixus opleiding is, is er een beperkt aantal selectiepogingen die je kan doen. Bij de Universiteit Leiden is het maximum aantal pogingen 3. Dit betekent dat iemand die drie keer is afgewezen voor de opleiding, zich nooit meer kan aanmelden voor deze bachelor. In Studielink vind je een overzicht van alle selectiepogingen.

Aanmelding in stappen uitgelegd

1. Controleer of je aan de toelatingseisen voldoet. Voldoe je niet aan de (taal)eisen? Schrijf je dan in voor een van de geaccepteerde vaardigheidstesten.
2. Meld je vóór 15 januari aan. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om je aan te melden voor de bachelor. Ga hiervoor naar Studielink en selecteer de bachelor psychologie aan de Erasmus Universiteit.
3. Upload alle relevante documenten en persoonlijke gegevens. Ook deze dien je uiterlijk 15 januari, 23:59 CET aan te leveren.
4. Begin op tijd met de voorbereiding. Op 1 februari stuurt de universiteit een e-mail met alle informatie over de selectieprocedure en een link naar het voorbereidingsmateriaal voor de toets. Houd rekening met de deadline op 1 maart, 23:59 CET.
5. Check je rangnummer op Studielink. Op 15 april 2023 wordt de ranglijst vrijgegeven op Studielink.
6. Accepteer je plek. Valt je rangnummer binnen het aantal beschikbare plekken? Dan heb je twee weken de tijd om je plek te accepteren via Studielink.

Rangnummer

Er zijn elk jaar maar 600 plekken beschikbaar voor psychologiestudenten. De rangnummers worden op 15 april gepubliceerd. Als je inlogt op Studielink, kun je jouw rangnummer vinden onder de aanmelding voor de opleiding. Je ontvangt ook een e-mail waarin jouw rangnummer wordt vermeld.

Een rangnummer tussen de 1 en 600 betekent dat je bent toegelaten. Gefeliciteerd! Je hebt twee weken de tijd om jouw plek te accepteren. Als je dit niet doet, vervalt je inschrijving en kun je niet beginnen aan de studie. Jouw plek wordt dan aangeboden aan de volgende student op de ranglijst.

Een rangnummer hoger dan 600 betekent dat je op de wachtlijst geplaatst wordt. Als een student met een lager rangnummer zijn of haar plek niet accepteert, wordt deze aan de volgende student aangeboden. Er zijn een hoop studenten die een rangnummer van 600 of lager hebben, maar hun plek niet accepteren. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze zich hebben aangemeld voor meerdere opleidingen en uiteindelijk toch kiezen voor een andere. Het komt ook vaak voor dat studenten hun inschrijving intrekken, omdat ze hun eindexamens niet hebben gehaald of toch besluiten een tussenjaar te doen. Treur dus niet als je rangnummer niet valt binnen het aantal beschikbare plekken. Het verschilt per jaar hoeveel plekken er komen te vervallen, maar in sommige jaren zijn studenten met een rangnummer van 800 of zelfs hoger toegelaten. Je kunt tot halverwege augustus een plek aangeboden kregen.

De laatste stappen

Zodra de plek is geaccepteerd, zal de universiteit vragen om eventuele verdere documenten in te dienen. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden om een diploma als deze gedurende de selectieprocedure niet aangeleverd kon worden. De universiteit laat tijdig weten welke documenten nodig zijn. Ook krijg je van Studielink instructies voor het aanleveren van de betaalgegevens voor het collegegeld. Bij veel onderwijsinstellingen is dit vanaf 1 mei mogelijk. Als alle gegevens zijn aangeleverd, ontvang je van de universiteit een ‘bewijs van inschrijving’. Zodra je deze hebt ontvangen, ben je officieel toegelaten tot de bachelor psychologie!

Tijdens je studie

Wist je dat we je tijdens je studie ook kunnen helpen? Veel studenten die beginnen aan de bachelor psychologie vinden het tempo hoog en hebben moeite met het bijhouden van de stof. Bij Slim Academy zorgen we ervoor dat jij met een gerust hart je tentamens kan maken. Elk blok zorgen wij voor de beste samenvattingen waarin alle relevante tentamenstof staat. Wil jij deel zijn van onze community en toffe kortingscodes ontvangen? Meld je dan alvast aan door de QR-code te scannen.

Join de whatsapp groep

Join jouw (toekomstige) mede-psychologiestudenten van Universiteit Leiden!

Wij maken voor ieder jaar een WhatsApp-groep aan waarin jij samen met jouw mede-studenten, en met onze auteurs, in gesprek kan gaan over de studie en het studeren. Natuurlijk doen wij dit ook voor alle toekomstige studenten. Zo kunnen jullie overleggen over de selectie en samen alvast voorbereiden op komend collegejaar. Verder delen wij in deze App-groepen o.a. ook nog supplementen, extra oefenopdrachten en tentamentips. Tot snel in onze App-groep!

  • WhatsApp met andere studenten en onze studie-experts

  • Stel al jouw vragen over de selectie

  • Stel al jouw vragen over het studentenleven in Leiden

  • Zit alvast in de toekomstige WhatsAppgroep van Bachelor 1

Join de whatsapp groep

Ecenur Korkmaz

Studiemanager Psychologie

Hi! Ik ben Ecenur en ik ben sinds september 2022 Studiemanager Psychologie bij Slim Academy. Sinds jongs af aan ben ik geïnteresseerd in het gedrag en de geest van de mens. Daarom was voor mij de keuze snel gemaakt en heb ik me in 2021 ingeschreven voor de Bachelor Psychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik vind het ontzettend leuk dat ik naast mijn studie de rol van studiemanager mag vervullen en doe mijn werk met veel plezier!

Het team

Ons team bestaat uit ambitieuze en gedreven psychologiestudenten. We hebben studiehelden, ambassadeurs en een spellingschecker!

  • 16 studiehelden

  • 2 ambassadeurs

  • 1 spellingchecker

Word jij onze nieuwe collega? Solliciteer via e.korkmaz@slimacademy.nl