Numerus Fixus Psychologie

Ga jij aankomend jaar beginnen aan een nieuwe studie en overweeg jij om psychologie te gaan studeren? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij de inschrijving. Psychologie is namelijk een numerus fixus (selectie) opleiding en dat houdt in dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn per universiteit. De reden hiervoor is dat het aantal studenten dat zich aanmeldt te groot is om de kwaliteit van het onderwijs te kunnen waarborgen. Vaak willen universiteiten een selectie maken van de meest gemotiveerde studenten. Daarvoor moeten studenten een aantal belangrijke stappen doorlopen.

Bij Slim Academy weten we dat het best spannend kan zijn om dit in je eentje te moeten doen. Daarom hebben wij alle belangrijke informatie verzameld, zodat jij succesvol de selectieprocedure kan doorlopen. We leggen onder andere uit wat de toelatingsvoorwaarden zijn en hoe je je het beste kunt voorbereiden. Wil jij aankomend jaar psychologie studeren aan de Universiteit Leiden? Lees dan snel verder en join de WhatsAppgroep voor al jouw vragen over de selectie voor UL Psychologie!

 

Join de whatsapp groep

Universiteit Leiden

Onderwijsvorm

Psychologie is een wetenschap die draait om het begrijpen, voorspellen en verklaren van gedrag. In het eerste jaar maak je kennis met verschillende deelgebieden binnen de psychologie. Zo leer je bijvoorbeeld over de klinische tak en verschillende ziektebeelden, maar je krijgt ook te maken met sociale en cognitieve psychologie. Er wordt veel zelfstandigheid verwacht van de studenten. Je zult ongeveer 40 uur per week bezig zijn met de studie. In het eerste jaar heb je ongeveer twaalf tot zestien uur les. Het onderwijs bestaat uit werkgroepen, practica en hoorcolleges. De rest van de tijd ben je kwijt aan zelfstudie.

Onderwijsvorm

Om een beter beeld te kunnen vormen van de studie, is het nuttig om een voorlichtingsdag bij te wonen. De website van de universiteit is een handig hulpmiddel om te ontdekken welke opleidingen je leuk lijken, maar het geeft niet alle informatie die nuttig is bij het maken van de uiteindelijke beslissing. Een voorlichtingsdag biedt je de kans om naar de campus te komen of mee te lopen met het onderwijsprogramma. Om deel te kunnen nemen aan de voorlichtingsdagen, moet je je aanmelden via de website. Hieronder zie je een lijst met de data van voorlichtingsdagen:

Proefstudeerdag: 7 december 2022
Meeloopdag Psychologie: 22 december 2022
Meeloopdag Psychologie: 13 januari 2022
Bachelor Open Dag: 25 februari 2023

Let op: De open dag van 25 februari vindt plaats na de aanmelddeadline voor de bachelor psychologie.

Toelatingsvoorwaarden

Er zijn een aantal toelatingsvoorwaarden waaraan je moet voldoen om toegelaten te kunnen worden tot de bachelor. Let op: als je voldoet aan de eisen, moet je nog steeds deelnemen aan de selectieprocedure. Je kunt je aanmelden met:

Een propedeuse van een Nederlandse Universiteit. Je bent direct toelaatbaar.

Een Nederlands vwo-diploma. Je bent direct toelaatbaar.

Een einddiploma van een Nederlandse hbo- of wo-bachelor. Je bent direct toelaatbaar.

Een buitenlands diploma. Als je je aanmeldt met een niet-Nederlands diploma, moet het diploma vergelijkbaar zijn met het Nederlands vwo-diploma. Hiervoor geldt dat je een toelatingsverzoek moet doen.

Een hbo-propedeuse/havo-diploma. Als je je aanmeldt met een hbo-propedeuse moet je kunnen aantonen dat je een voldoende hebt gehaald voor de eindexamens van de vakken Engels en wiskunde. Heb je geen voldoende voor deze vakken? Dan kan je deelcertificaten behalen waarmee je toelaatbaar bent. Op de website van de universiteit vindt je hier meer informatie over.

Een Colloquium Doctum (21+ test). Als bovenstaande vereisten niet van toepassing zijn op jou kan je een colloquium doctum toets afleggen. Om deze toets af te kunnen leggen, moet je minimaal 21 jaar oud zijn op de dag dat de opleiding begint.

De voertaal van de opleiding is Nederlands. Daarom is het belangrijk dat je de taal beheerst op academisch niveau. Als je geen Nederlandse vooropleiding hebt, moet je een taaltoets afleggen. Dit kan via de universiteit zelf. Op de website vind je hier meer informatie over.

Belangrijke data

De inschrijfperiode voor de Bachelor Psychologie loopt van 1 oktober tot 15 januari. Je kunt je aanmelden via Studielink met een DigiD account. Als je nog geen DigiD-account hebt, maak deze dan tijdig aan. Het kan namelijk een aantal dagen duren voordat je de activatiegegevens ontvangt. De aanmelddeadline voor Psychologie is 15 januari, 23:59 CET. Na deze dag is het niet meer mogelijk om je aan te melden, dus wees op tijd! Na de aanmelding ontvang je een mailtje met inloggegevens voor uSis. Je hebt tot 31 januari, 23:59 CET de tijd om de benodigde documenten te uploaden. Op deze webpagina vind je terug welke documenten je moet uploaden.

Let op: Voor Colloquium doctum kandidaten geldt een eerdere deadline van 1 november.

Selectie

Het resultaat van het assessment en je gemiddelde eindcijfer op de middelbare school zijn bepalend voor het rangnummer. Het assessment telt voor 40% mee en het gemiddelde cijfer voor 60%. Eind januari ontvang je een mail met informatie over het assessment. Deze bestaat uit online zelfstudiemodules waarin je literatuur en hoorcolleges moet bestuderen. Het is belangrijk om op tijd te beginnen en je goed voor te bereiden. Op 10 of 11 februari 2023 zal het assessment plaatsvinden.
De beste manier om alle informatie tot je op te nemen is door alles goed te lezen, de belangrijke informatie te noteren en veel te herhalen.

Tips om de stof beter te onthouden:
Maak mindmaps van de belangrijkste onderwerpen en begrippen.
Maak oefenvragen en overhoor jezelf.
Bedenk voorbeelden en ezelsbruggetjes voor begrippen en theorieën.

Het aantal selectiepogingen

Aangezien de Bachelor Psychologie een numerus fixus opleiding is, is er een beperkt aantal selectiepogingen die je kan doen. Bij de Universiteit Leiden is het maximum aantal pogingen 3. Dit betekent dat iemand die drie keer is afgewezen voor de opleiding, zich nooit meer kan aanmelden voor deze bachelor. In Studielink vind je een overzicht van alle selectiepogingen.

Aanmelding in stappen uitgelegd

1. Controleer of je aan de toelatingseisen voldoet. Voldoe je niet aan de (taal)eisen? Schrijf je dan in voor een van de geaccepteerde vaardigheidstesten.

2. Meld je vóór 15 januari aan. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om je aan te melden voor de bachelor. Ga hiervoor naar Studielink en selecteer de bachelor psychologie aan de Universiteit Leiden.

3. Upload alle relevante documenten en persoonlijke gegevens. Deze dien je uiterlijk 31 januari, 23:59 CET aan te leveren.

4. Begin op tijd met de voorbereiding. Na de inschrijving stuurt de universiteit een e-mail met alle informatie over de selectieprocedure en een link naar het voorbereidingsmateriaal voor de toets.

5. Maak het assessment op 10 of 11 februari 2023.

6. Check je rangnummer op Studielink. Op 15 april 2023 wordt de ranglijst vrijgegeven op Studielink.

7. Accepteer je plek. Valt je rangnummer binnen het aantal beschikbare plekken? Dan heb je twee weken de tijd om je plek te accepteren via Studielink.

Rangnummer

Er zijn elk jaar maar 600 plekken beschikbaar voor psychologiestudenten. De rangnummers worden op 15 april gepubliceerd. Als je inlogt op Studielink, kun je jouw rangnummer vinden onder de aanmelding voor de opleiding. Je ontvangt ook een e-mail waarin jouw rangnummer wordt vermeld.

Een rangnummer tussen de 1 en 600 betekent dat je bent toegelaten. Gefeliciteerd! Je hebt twee weken de tijd om jouw plek te accepteren. Als je dit niet doet, vervalt je inschrijving en kun je niet beginnen aan de studie. Jouw plek wordt dan aangeboden aan de volgende student op de ranglijst.

Een rangnummer hoger dan 600 betekent dat je op de wachtlijst geplaatst wordt. Als een student met een lager rangnummer zijn of haar plek niet accepteert, wordt deze aan de volgende student aangeboden. Er zijn een hoop studenten die een rangnummer van 600 of hoger hebben, maar toch worden toegelaten. Dit komt bijvoorbeeld doordat er heel veel studenten zijn die zich hebben aangemeld voor meerdere opleidingen en uiteindelijk toch kiezen voor een andere. Het komt ook vaak voor dat studenten hun inschrijving intrekken, omdat ze hun eindexamens niet hebben gehaald of toch besluiten een tussenjaar te doen. Treur dus niet als je rangnummer niet valt binnen het aantal beschikbare plekken. Het verschilt per jaar hoeveel plekken er komen te vervallen, maar in sommige jaren zijn studenten met een rangnummer van 800 of zelfs hoger toegelaten. Je kunt tot halverwege augustus een plek aangeboden kregen. Houd je mail dus goed in de gaten en check regelmatig je spambox!

De laatste stappen

Zodra de plek is geaccepteerd, zal de universiteit vragen om eventuele verdere documenten in te dienen. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden om een diploma als deze gedurende de selectieprocedure niet aangeleverd kon worden. De universiteit laat tijdig weten welke documenten nodig zijn. Ook krijg je van Studielink instructies voor het aanleveren van de betaalgegevens voor het collegegeld. Bij veel onderwijsinstellingen is dit vanaf 1 mei mogelijk. Als alle gegevens zijn aangeleverd, ontvang je van de universiteit een ‘bewijs van inschrijving’. Zodra je deze hebt ontvangen, ben je officieel toegelaten tot de bachelor psychologie!

Tijdens je studie

Wist je dat we je tijdens je studie ook kunnen helpen? Veel studenten die beginnen aan de bachelor psychologie vinden het tempo hoog en hebben moeite met het bijhouden van de stof. Bij Slim Academy zorgen we ervoor dat jij met een gerust hart je tentamens kan maken. Elk blok zorgen wij voor de beste samenvattingen waarin alle relevante tentamenstof voorkomt. Wil jij deel zijn van onze community en toffe kortingscodes ontvangen? Meld je dan alvast aan door de QR-code te scannen.

Join de whatsapp groep

Join jouw (toekomstige) mede-psychologiestudenten van Universiteit Leiden!

Wij maken voor ieder jaar een WhatsApp-groep aan waarin jij samen met jouw mede-studenten, en met onze auteurs, in gesprek kan gaan over de studie en het studeren. Natuurlijk doen wij dit ook voor alle toekomstige studenten. Zo kunnen jullie overleggen over de selectie en samen alvast voorbereiden op komend collegejaar. Verder delen wij in deze App-groepen o.a. ook nog supplementen, extra oefenopdrachten en tentamentips. Tot snel in onze App-groep!

  • WhatsApp met andere studenten en onze studie-experts

  • Stel al jouw vragen over de selectie

  • Stel al jouw vragen over het studentenleven in Leiden

  • Zit alvast in de toekomstige WhatsAppgroep van Bachelor 1

Join de whatsapp groep

Ecenur Korkmaz

Studiemanager Psychologie

Hi! Ik ben Ecenur en ik ben sinds september 2022 Studiemanager Psychologie bij Slim Academy. Sinds jongs af aan ben ik geïnteresseerd in het gedrag en de geest van de mens. Daarom was voor mij de keuze snel gemaakt en heb ik me in 2021 ingeschreven voor de Bachelor Psychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik vind het ontzettend leuk dat ik naast mijn studie de rol van studiemanager mag vervullen en doe mijn werk met veel plezier!

Het team

Ons team bestaat uit ambitieuze en gedreven psychologiestudenten. We hebben studiehelden, ambassadeurs en een spellingschecker!

  • 16 studiehelden

  • 2 ambassadeurs

  • 1 spellingchecker

Word jij onze nieuwe collega? Solliciteer via e.korkmaz@slimacademy.nl