Intellectueel-eigendomsrecht – Stokke/H3 ECLI:NL:HR:2013:BY1529

  • Datum: 22 februari 2013

  • Rechtbankniveau: Hoge Raad

  • Rechtsgebied: Intellectueel-eigendomsrecht

  • Wetsartikelen: Art. 1, 10 en 13 Auteurswet

Casus

Stokke is een onderneming die sinds 1972 een model kinderstoel verkoopt genaamd ‘de Tripp Trapp’. De kinderstoel is zo ontworpen dat hij kan worden versteld. Dit om, naarmate het kind groet, de stoel comfortabel te houden. Dit ontwerp is uniek. Sinds 1995 is de stoel toegetreden op de Nederlandse markt. H3 produceert sinds 2007 een replica van de stoel genaamd ‘de Carlo’, met een verschil in de voet van de stoel. Stokke wilt H3 aanklagen vanwege merkinbreuk.

Rechtsvraag

Heeft Stokke auteursrecht op het ontwerp van de stoel?

Rechtsoverweging

De Hoge Raad heeft besloten dat het ontwerp van Stokke dermate uniek was dat er auteursrecht kan worden toegekend aan het ontwerp. ‘Om voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen, is vereist dat het desbetreffende werk een eigen, oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker draagt.’ Wel is overwogen dat de Carlo dermate afwijkt van de Tripp Trapp dat er geen sprake kan zijn van merkinbreuk.

Rechtsregel

‘Om voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen, is vereist dat het desbetreffende werk een eigen, oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker draagt.’ Ook moet het gaan om een “een eigen intellectuele schepping van de auteur van het werk”.